Eldsjälarna som kryddar din kulturupplevelse

Porträttbild på Malin Ebbesson Bernfolke

Med ett varmt leende och ett vägvisande kroppsspråk välkomnar hon dig in till arenan. Malin Ebbesson Bernfolke är en av publikvärdarna på Jönköpings Teater och Jönköpings Konserthus. Hon ansvarar för att publiken hittar rätt och får en härlig upplevelse men även för att allt ska vara så säkert som möjligt under föreställningen.

– Vårt främsta syfte är att se till att publiken ska känna sig trygg och att vi är redo om något mot förmodan skulle hända, säger Malin Ebbesson Bernfolke.

I en arena med kapacitet på strax över tusen personer i publiken är det ett stort ansvar att hålla koll på alla, att sköta allt enligt plan och att vara väl förberedd på oförutsägbara händelser.

– Vi är omkring 4 – 10 personer på varje föreställning som har ansvar för att ta hand om publiken på bästa sätt och se till att allt går som det ska, men huvudsyftet är att se till att säkerheten är optimal. Innan varje föreställning går vi bland annat igenom var hjärtstartaren finns, nödutgångar och nödutrustning för att vi ska vara fullt förberedda på allt som kan hända. Skulle det hända något allvarligt är varje sekund livsviktig, säger Malin Ebbesson Bernfolke.

Har det under din tid som publikvärd hänt något allvarligare på någon av arenorna?

– Det har hänt att någon blivit akut sjuk då vi har tillkallat ambulans, men det har aldrig varit så pass allvarligt att det handlat om liv och död, tack och lov.

Ett extrajobb som ger energi

Malin jobbar heltid som arbetsterapeut på Bäckadalsgymnasiet och arbetar extra som publikvärd på teatern och konserthuset när tillfälle ges.

– Det började med att jag blev rekommenderad att söka hit av några vänner som jobbade på konserthuset och teatern. Jag har själv stått på scen och spelat revy i 16 år och tyckte att det lät som ett jätteroligt uppdrag att få vara en del av själva upplevelsen. Känslan av att jobba och få energi, känna in miljön, artisterna, produktionen, publiken och att få uppleva allt detta på samma gång är fantastiskt. Idag skriver jag upp mig på så många pass jag kan. Det är verkligen världens roligaste jobb!

Att möta alla förväntansfulla människor som kliver in genom entrén och att ta del av den pirriga stämningen betyder mycket för Malin, men det är människorna som hon jobbar tillsammans med som gör arbetet till något alldeles extra.

– Jag har världens bästa kollegor. Vilket gäng vi är! Man kan vara den man är, det finns inga konstigheter, vi är ett genuint team som har väldigt roligt.

Minnesvärda stunder

Malin har idag jobbat som publikvärd i tio år. Under sin tid på teatern och konserthuset har hon upplevt mycket i sitt jobb, allt från en förväntansfull publik med färgglada peruker på föreställning med Dolly Style till känslomässiga möten under en konsert med Lisa Nilsson.

– Jag minns kvällen vi hade konsert med Lisa Nilsson på konserthuset och jag mötte en ensam 50-årig man i fin kostym, och jag märkte att han var tagen på något sätt. Jag hälsade honom välkommen och han gick sedan och satte sig ner. Jag la sedan märke till att han hade en tom stol bredvid sig. Jag gick förbi honom lite senare och önskade honom en fin kväll och då rann det en tår ner för hans kind. Han berättade då att han nyligen förlorat sin fru i cancer. Det sista hon sa till honom var att han måste gå på den här showen. Då kramade jag honom och han bad mig att hälsa Lisa när hon spelade ”Himlen runt hörnet”, att det var den som hans fru så gärna ville höra. Så jag framförde det till produktionen och hon fick till sig informationen. När hon sedan sjunger den låten tittar hon rakt på honom med en blick som säger, jag är med dig nu. I den stunden vänder han sig till mig och viskar ”tack”. Jag hade ingen aning om vem han var men jag kände att vi tillsammans gjorde skillnad i hans liv. Varje gång jag hör den låten tänker jag på honom. Det var ett stort ögonblick för mig.

År av längtan

Från mars 2020 till hösten 2021 har konserthuset och teatern ekat tomma på grund av pandemin. Avsaknaden av föreställningar har varit stor för många, så även för flera av publikvärdarna.

– Under coronatiden har saknaden varit enorm. Man har levt i en sån ovisshet och aldrig riktigt vetat när vi får komma tillbaka, det har känts tufft. Jag har saknat alla fantastiska produktioner och framförallt alla i teamet. Men jag tror att folk behöver komma ut på sånt här och träffas live igen. Jag tror att publiken är extra sugna på upplevelser nu.

Idag finns ett tiotal publikvärdar timanställda på konserthuset och teatern som brinner för det unika jobbet och som har publikens välmående som ledstjärna.

– Jag är stolt över att jobba på två helt fantastiska arenor och få vara värd och ansiktet utåt inte bara för teatern och konserthuset, men även för Jönköping.

Sidan uppdaterad 2023-12-21
Till toppen