Historien och personerna bakom

Nedan kan du läsa om Jönköpings Teaters historia och arkitekten bakom byggnaden. Du kan även läsa om de personer finns i verksamheten idag och andra viktiga eldsjälar som är med och utvecklar teatern.

 • Vykort på Jönköpings Teater från förr

  Historiska Jönköpings Teater


  Kliv in i en värld full av musik, skratt, magi och förväntan! Ända sedan 1904 har Jönköpings Teater bjudit på föreställningar av alla de slag, allt från premiärföreställningen ”Bröllopet på Ulfåsa” till dagens härliga blandning av pop, humor, opera, jazz och mycket mer.
  Läs mer
 • Porträttbild på Per-Lennart Von Wendel

  Från känd musiker till känd hustekniker


  Med en bakgrund som musiker i ett 10-tal band fick han år 1990 jobbet som hustekniker på Jönköpings Konserthus och ett decennium senare även på Jönköpings Teater. Ett unikt jobb som kräver mycket tid och kunskap, men som är Per-Lennart Von Wendels passion.
  Läs mer
 • Porträttbild på Malin Ebbesson Bernfolke

  Eldsjälarna som kryddar din kulturupplevelse


  Med ett varmt leende och ett vägvisande kroppsspråk välkomnar hon dig in till arenan. Malin Ebbesson Bernfolke är en av publikvärdarna på Jönköpings Teater och Jönköpings Konserthus. Hon ansvarar för att publiken hittar rätt och får en härlig upplevelse men även för att allt ska vara så säkert som möjligt under föreställningen.
  Läs mer
 • Porträttbild på Ebba Nilsson

  Möt operafantasten Ebba


  Ebba Nilsson är förmodligen Jönköpings, om inte Sveriges mest trogna operafantast. Under det senaste decenniet har hon varit en flitig besökare på Jönköpings Teaters operaföreställningar och under 2020 upptäckte hon en digital guldgruva av live-streamad opera.
  Läs mer
 • Tecknad porträttbild på August Atterström

  Stadsarkitekten August Atterström


  Jönköpings Teater byggdes år 1904 och ritades av stadsarkitekt August Atterström. Just Teaterhuset på Hovrättstorget var ett av Augusts första arkitektuppdrag i Jönköping.
  Läs mer
Sidan uppdaterad 2023-12-21