Stadsarkitekten August Atterström

Tecknad porträttbild på August Atterström

Jönköpings Teater byggdes år 1904 och ritades av stadsarkitekt August Atterström. Just Teaterhuset på Hovrättstorget var ett av Augusts första arkitektuppdrag i Jönköping.

Huset är ritat i nyklassicistisk stil och enligt riktlinjerna skulle den gamla trästaden Jönköping förnyas och ersättas av en stenstad. Huset skulle även anpassas till stadens gamla torg, något som visade sig vara svårt. August fick rita om huset fem gånger och höja det med en våning för att tillgodose allas önskningar. Detta var däremot något som mötte stora protester, då många ansåg att byggnaden blev alldeles för stor för att passa in.

Bakgrund

Vid 21 års ålder började August på Tekniska Högskolan i Stockholm, efter utbildningen fortsatte han att studera på Konstakademin. Vid ung ålder ägnade han sig åt flera studieresor för att hitta inspiration och lära sig mer om arkitektur, bland annat i Tyskland, Österrike och Italien. Han var även anställd på riksbyggnadskontoret vid uppförandet av Riksdagshuset. När han började som stadsarkitekt i Jönköping 1901, vid 36 års ålder, var han därför såväl erfaren som kompetent och erkänd. Han jobbade som Jönköpings stadsarkitekt fram till sin död, 1930 och ritade dessförinnan många av Jönköpings mest kända byggnader; bland andra Idas skola, Torpaskolan och Per Brahegymnasiet.

Sidan uppdaterad 2023-12-21
Till toppen